Kompasset ga "Lene" en ny start

Publisert: 18.01.11 (Oppdatert: 13.12.11)

Gjennom Omegas samarbeid med Blå kors sitt TUBA prosjekt kan du være med på å hjelpe barn som lider under rusmisbrukende foreldre, og ved den anledning ønsker vi å introdusere deg for “Lene”, en av de første TUBA brukerene i Norge.

«Lene» - en av de første TUBA-brukerne i Norge.

Med hjelp fra TUBA, kan "Lene" gå en lysere fremtid i møte. (Foto: Blå Kors Norge)

– «Sekken» min er fortsatt tung å bære, men jeg har blitt sterkere, sier “Lene”.

– Jeg har lyst til å gå tvers over Torgallmenningen med en stor plakat. Der skal det stå: «Trenger du hjelp, ring TUBA».

I september i fjor var det noen som fortalte om et par psykologer som hadde startet noe med det litt merkelige navnet TUBA i Bergen. «Lene» fikk kontakt med dem, og har beholdt den siden.

– I denne stolen, her på kontoret til Beate, har jeg grått litervis med tårer. Det føles i alle fall slik. Ære være Beate, hun kan kunsten å lytte og snakke. Hun leser meg visst som en åpen bok. Hun har brukt timer på å fortelle meg at det ikke var min skyld at mamma drakk. I september i fjor hatet jeg meg selv. Jeg fortjente ingenting, ikke mat en gang. Jeg var streng mot meg selv, sier «Lene».

Beate Bø som er virksomhetsleder i TUBA Bergen jobbet for at «Lene» skulle se på seg selv og andre med nye og realistiske øyne. Det var ikke hun og søsknene som hadde skylden.

Som 16-åring møtte «Lene» veggen. Hun flyktet fra skolen, la seg ned i senga og var utslitt. Sint og aggressiv ble hun også, noe som kunne gå ut over lillesøsteren hun var så glad i. Mamma burde kanskje forstått noe, men gjorde det ikke. Barnevernet hadde vært inne i bildet tidligere, men som «Lene» sier:

– Unger i slike tilfeller er lojale. Vi sa det ikke slik det var. Det var jo en skam og noe ingen skulle få vite om.

Hun føler i ettertid at både skolen og barnevernet burde «avslørt» dem. Noen burde i alle fall ha dårlig samvittighet, mener hun.

– Jeg vet hva alkoholen kan forårsake, og mine unger skal aldri oppleve noe slikt. Den leksa har jeg bare lært så altfor godt, sier «Lene».

Hun har blitt en annen jente det siste året, men innrømmer at det fortsatt er mange tunge dager. «Sekken» hennes er fortsatt full, men hennes egen styrke øker. Storebroren hennes sliter kanskje mer enn «Lene» og hun innrømmer at hun er engstelig. Lillesøsteren hennes har fulgt rådet fra storesøster, og nå går også hun i terapi på TUBA i Bergen.

– Det er rart at dette er et helt nytt tilbud. Vi er mange som har behov for dette, sier «Lene».

Omega’s støtte til TUBA

I slutten av 2009 ble det bestemt at Omega skulle fortsette tradisjonen med å gi støtte til hjelpeorganisasjoner i stedet for julegaver til de ansatte. De neste tre årene er det Blå Kors’ TUBA prosjekt som er i fokus, noe som vil resultere i et tilskudd på 1 million kroner fra Omega. Valget falt på TUBA grunnet deres engasjement overfor barn av rusmisbrukere her hjemme i Norge.

Takk til Omega!

Blå Kors Norge takker Omega AS for den gode støtten til vårt TUBA-arbeid i 2010! Dette er virkelig kjærkomment!

Med vennlig hilsen
Sigrun Ryan Degnes
Konstituert Generalsekretær